Waterpolo is geen dure sport

Waterpolo is geen dure sport‘Waterpolo is een dure sport’ is een veelgehoorde uitspraak. Waar komt deze overtuiging eigenlijk vandaan? Is het waar? Waarop is deze gedachte gebaseerd?

Een (team)sport beoefenen bij een vereniging kost geld. Ga je contributies vergelijken, dan lijken de verschillen groot. Is het fair om vervolgens conclusies te trekken? Nee. Als je namelijk de kosten van kleding en materialen erbij optelt, zijn de verschillen ineens kleiner dan je denkt.
Voor een eerlijk vergelijk:

Vergelijking met andere teamsporten

Voor basketbal heb je sportkleding nodig en speciale schoenen. Bij voetbal ook scheenbeschermers, bij hockey ook nog eens een stick, een gebitsbeschermer en nog een paar schoenen voor in de zaal (winter).

Hoe vaak een speler nieuwe spullen of een nieuwe maat nodig heeft, zal per individu verschillen. Neem voetbal, ik schat dat een voetballer al gauw tussen de 100,- en 150,- per jaar uitgeeft aan nieuwe kleding, schoenen of beschermers. Speel je veel op kunstgras dan slijten je schoenen snel.

Speel je waterpolo dan heb je een waterpolozwembroek of -badpak nodig. Daar kun je ook nog eens járen mee doen, dus plm. 10,- per jaar (dames 17,50 per jaar). Senioren hebben een eigen cap. In het overzicht heb ik 30,- per jaar voor waterpolokleding gerekend.

Er zullen lezers zijn die zeggen: “Ik doe al drie jaar met mijn voetbalschoenen.” Dat kan. Ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan, maar aannemelijke bedragen met elkaar vergeleken. Voor hockey 175,- aan kleding en materiaal gerekend, is een schatting, maar zal niet overdreven hoog zijn.

Ik kwam tot het volgende overzicht:

Sport Vereniging Contributie
senioren
Kleding/
materiaal
per jaar
Totaal
per jaar
Voetbal VVOG 270,00 * 125,00 395,00
Hockey De Mezen 304,00 175,00 479,00
Basketbal Rebound ’73 366,00 ** 75,00 441,00
Waterpolo De Woelwaters 394,00 30,00 424,00

* Incl. 15,00 verplichte kledingbijdrage
* Incl. 70,00 afdracht NBB en rayon Oost

Inschrijfgeld

VVOG: 7,80
De Mezen: 50,00
Rebound ’73: 10,00
De Woelwaters: 12,50

Andere waterpoloclubs

Vergelijk je de contributie van De Woelwaters met die van ZEW (Ermelo) dan zie je een aanzienlijk verschil van ruim 100,- per jaar. De zwemmers in Ermelo hebben geluk dat de badhuur daar een stuk lager is. De gemeente Ermelo komt daar echter van terug en de verwachting is dat de komende jaren het verschil tussen deze verenigingen kleiner gaat worden. De contributie bij overige waterpoloclubs is vergelijkbaar met die in Harderwijk.

Vooroordeel

‘Waterpolo is een dure sport’: het is een vooroordeel. Een misverstand.

Sporten is duur.

Of nog beter: Sporten bij een vereniging kost geld.

Waar gaat het om?

Soms weet een kind heel goed wat hij wil, soms niet. Als je jouw kind wil stimuleren om te gaan/blijven sporten, laat hem dan meerdere sporten uitproberen. Veel belangrijker dan geld, is een kind dat met plezier naar trainingen en wedstrijden gaat en voldaan weer thuis komt.

Gezinnen waar niet genoeg geld is om kinderen te laten sporten, kunnen een beroep doen op het Jeugdsportfonds.

Bij De Woelwaters kun je 3x gratis meetrainen om te kijken of het wat voor je is. Dit geldt zowel voor waterpolo als voor wedstrijdzwemmen. Heb je diploma A en B en een zwembroek of badpak, doe dan gerust eens mee! Via info@woelwaters.nl kun je je aanmelden.