door De Woelwaters opgericht
Bij mijn voorzitterschap van 2000 tot 2003 kwam een sterk gevoel op iets te gaan doen ter ere van mijn oom naar wie ik ben vernoemd. Mijn oom was badmeester in Gorinchem en werd met 100 man bij de Oktoberrazzia Gorinchem 1944 gevangen gezet en afgevoerd: het breken van mogelijk verzet noord van de Merwede. Aan de zuidkant van de rivier was Nederland immers door de Geallieerden al bevrijd. Hij kwam in het Concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg terecht en overleed tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitse handen in Concentratiekamp Ravensbrück boven Berlijn. Het buitenbad in Gorinchem lag in een kom van de Merwede. Mijn oom zwom de hele winter door, ook al vroor het dat het kraakte. Dan hakte hij een bijt in het ijs en dook het water in. Waarom zouden De Woelwaters naar zijn evenbeeld geen nieuwjaarsduik kunnen organiseren? Ik kreeg de handen bij De Woelwaters op elkaar. De Harderwijker Nieuwjaarsduik was een feit.
de eerste duik
Alle afdelingen zouden meedoen. De organisatie bestond uit Frans Meijer, Peter van Ackooij, Rob de Weerd en Petra Winter. Medewerking kwam ook van Evelien Delwel en Marjolein Willemsen die op hun beurt weer hulp kregen van andere leden. De plannen werden gesmeed: we gaan duiken op de eerste vrije zaterdag op het strand van het Dolfinarium. Het dierenpark trok op het laatst zijn toezegging in voor onze 1e duik op 8 januari 2005. Gelukkig was onze zusterclub, kanovereniging Dolfijnen met een eigen honk aan het water, bereid ons te helpen. Elgersma Logistiek parkeerde de omkleedvrachtauto aan de Flevoweg en de Dolfijnen zelf boden naast onderdak met douches ook het koken van erwtensoep aan. Deze 1e Harderwijker Nieuwjaarsduik kreeg veel belangstelling. Het stormde en er was hoge golfslag. Ruim 60 deelnemers waren er onder wie veel leden van De Woelwaters. De deelnemers kregen een medaille. Ook de pers schreef volop over de duik. Volgens mij gaf burgemeester John Berends het startschot.
Nieuwe locatie
In 2006 kregen we een andere locatie: de oude boulevard tegenover Allure bij de drie zeiltjes. Dekker Harderwijk moest een metalen afstap (een overbrugging van 1,5 m) maken naar de bodem van het Wolderwijd. Naast de auto met aanhanger van Elgersma, huurden we Pagodetenten in van Dekker Nunspeet voor een onderkomen. Zandokhan Diving sprong bij voor de veiligheid in het water, Landstede met beveiligers op de kant. We wilden ook meer duikers maar ook meer publiek. Uiteindelijk kwamen we tot 250 deelnemers. Er kwam muziek, professionele warming-up, een verloting met cadeautjes van de winkels uit de binnenstad, een hoogwerker met vlaggen van de sponsoren. De soep kregen we van Struijk uit Voorthuizen, maar werd warm gemaakt door slagerij Schiffmacher uit de Luttekepoortstraat. Later deed hotel-restaurant Monopole dat, waar we ook gebruik mochten maken van de toiletten. We deden van alles om het zo gezellig mogelijk te maken zodat dit feest duikers en publiek zou trekken. We hebben zelfs springkussens en klimwerktuigen ingehuurd. Landstede Zwolle deed een jaar een reclamecampagne als schoolproject en wist geld los te krijgen van de Wellnessresort Zwaluwehoeve in Hierden. Tijdens de duik kon je je ter plekke pro deo laten masseren.
Laatste duik in 2014
De eerste jaren deden de voorzitter, secretaris en anderen van De Woelwaters mee. We nodigden ook de burgemeester of wethouder van Harderwijk uit voor het startschot. Ook veel BH’ers onder wie wethouder Rob Damen, Marcel van Companjen en Laurens de Kleine. Onze speaker werd oud-zwembaddirecteur Bert Kaasschieter van De Sypel. Onze gedachte om bij financieel verlies de contributiegelden van de vereniging te moeten aanspreken, noopte ons om een zelfstandige stichting te worden. Zo gingen we door met het organiseren van de Harderwijker Nieuwjaarsduik. We introduceerden ook jaarcijfers die je op het lint van de medaille kon spelden. Bij de 10e duik kwam er een aparte bokaal. Harderwijk kreeg in 2013 een strandeiland binnen het Waterfront. Nog voor de opening mochten we er al gebruik van maken. De bouwhekken schoven we opzij en vanaf de Stille Wei stroomden duikers en publiek massaal het eiland op. De nieuwe locatie was een zaligheid. De meeste bestuursleden en vaste medewerkers werden ook een beetje organisatie moe. We organiseerden de laatste duik in 2014. Het jaar daarop kon Frans Meijer zelf het water in. Hij nam deel met zijn kleindochters Isa en Madou (elfen) als Koning Oberon. De Junior Chamber (JCI) International Noordwest-Veluwe vonden we bereid om de Harderwijker Nieuwjaarsduik voort te zetten. Die doet dit nu (2019) ook al voor de vijfde keer. Iets anders georganiseerd maar de duik bleef op de eerste vrije zaterdag van het jaar en op het Strandeiland. De eerst volgende keer is op zaterdag 5 januari 2019.
Frans Meijer.