Wedstrijdzwemmen wordt vaak gezien als individuele sport, maar is wel degelijk een teamsport:
Individueel, omdat je, als je erg goed presteert, ook kan gaan deelnemen aan topwedstrijden, zoals kring- en nationale kampioenschappen.

Teamsport, tijdens de estafettes maar vooral omdat je samen met je ploeggenoten zwemt in competities met een promotie- en degradatieregeling.

Competities

Voor elk van de competitiewedstrijden is een programma opgesteld met de nummers die gezwommen worden. De tijden die door de zwemmers van een vereniging gezwommen worden, worden omgezet in een puntenaantal en bij elkaar opgeteld. De tijden van de twee beste zwemmers per programma nummer tellen mee, de tijd is het aantal behaalde punten. Er geldt dus: hoe minder punten, hoe beter. De punten worden dus door alle zwemmers bij elkaar gezwommen.
Als een team goed zwemt, kan het opklimmen in de kring en nationale competitie.

Een zwemploeg bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijdsgroepen. Jongens en meisjes van 7 jaar zwemmen in dezelfde ploeg als dames en heren van 18 en ouder. Voor seniorzwemmers zijn er speciale wedstrijden, de zogenaamde masterwedstrijden van 20 jaar tot 80+.

Zwemmen in competitieverband is dus een teamsport met teamwaarden. Wij gaan er dus vanuit dat je zoveel mogelijk deelneemt aan de competitiewedstrijden, zo’n 5 à 6 per seizoen per competitie.