De afdeling wedstrijdzwemmen biedt de mogelijkheid om in een gezellige groep zowel individueel als in teamverband te presteren. De afdeling is ingeschreven bij de KNZB en valt onder Regio Oost.

Het doel van de afdeling is om jonge mensen uit Harderwijk en omgeving de gelegenheid te bieden zich te bekwamen in het wedstrijdzwemmen. We hebben niet direct de ambitie en mogelijkheid om (inter)nationaal of Olympisch niveau te halen, maar wel om binnen de KNZB zo hoog mogelijk te presteren.

Onder leiding van gediplomeerde trainers werken we tijdens de trainingen aan wedstrijddoelen:

  • Perfectioneren van je zwemslagen
  • Opbouwen van een goede conditie
  • Verhogen van jouw snelheid om in wedstrijden te kunnen presteren
  • Verleggen van je eigen grenzen
  • Tijden verbeteren
  • Overwinnen van een handicap in een bepaalde zwemslag

Inhoud van de trainingen

Tijdens de trainingen staan drie elementen van het wedstrijdzwemmen centraal. Dit zijn de elementen: techniek, conditie en kracht.

1. Techniek

  • Hoe zet je de armen/ handen in het water?
  • Op welke manier heb je het minste weerstand?
  • Hoe maak je een keerpunt of een start?

2. Conditie

Om goed te kunnen zwemmen moet je ook conditie hebben. Zwemmen is vermoeiend en door in het seizoen steeds meer te gaan zwemmen wordt jouw conditie verbeterd.

3. Kracht

Het derde element binnen het zwemmen is kracht. Het is belangrijk dat je sterk genoeg bent om je goed te kunnen afzetten en om jouw armen snel door het water te halen. Ook is het opbouwen van kracht belangrijk ter voorkoming van blessures. Om de kracht te verbeteren wordt er soms alleen benen of armen gezwommen. Oudere zwemmers maken soms gebruik van extra weerstand in de vorm van bakjes. Ook zwemmen we met peddels en doen we oefeningen op de kant.

Periodisering

Bij de jongste zwemmers ligt het accent vooral bij het ontwikkelen van techniek. Bij oudere zwemmers spelen de andere twee elementen een steeds grotere rol. Omdat we niet zomaar bij elke training aan kracht, conditie en techniek kunnen werken maken we gebruik van een zogenaamde periodisering. Dit betekent dat het accent, afhankelijk van het moment in het seizoen, zal liggen bij een van de drie elementen.

Op de trainingen worden de zwemslagen aangeleerd en verbeterd zoals de KNZB deze voorschrijft. Wanneer de trainer denkt dat het kind dit bereikt heeft, zodat hij/zij aan de wedstrijden kan gaan deelnemen wordt er voor het kind een startvergunning aangevraagd.

Het beleid van de woelwaters is erop gericht dat een zwemmer mee moet kunnen komen met de wedstrijden en de eisen die daarin gesteld worden. Het is niet leuk voor een kind om mee te gaan, terwijl hij/zij er nog niet aan toe is.

Wedstrijden

Beginners

Wanneer je trainers vinden dat je aan wedstrijden mee kunt doen, begin je met Recreatieve Meerkamp Wedstrijden. Dit zijn 50 en/of 100 meter nummers (schoolslag, rugslag en borstcrawl) en een speelelement. Dit zijn officiële wedstrijden die door de KNZB erkend worden. Aan de AWNF meerkamp wedstrijden doen (bijna) alleen maar kinderen mee.

Ervaren zwemmers

Als je zover bent dat je aan vervolgwedstrijden kunt meedoen, ontvang je daarvoor een uitnodiging. Dan ga je meer afstanden zwemmen, meestal 3 afstanden,  dit zijn vaak 50, 100 en 200 meters.

In plaats van een spel zijn er bij deze wedstrijden ook estafettes. De twee snelsten per afstand worden geteld met een puntentelling. Bij deze wedstrijden worden de snelste zwemmers vaker opgesteld. Bij een estafette zwem je met z’n vieren in een volgorde die is bepaald door het wedstrijdsecretariaat. Vertrouw op je trainer als je zo’n uitnodiging krijgt, want we nemen je echt pas mee als je het kunt.

Als Woelwaters staan we er op om een goed en sterk groepsgevoel met elkaar te beleven! En elkaar met alles te helpen!

Kennismaking

Interesse in wedstrijdzwemmen? Dan ben je van harte welkom om 1 tot 3 keer gratis mee te trainen en te ervaren of het bij je past. *

Via info@woelwaters.nl kun je je aanmelden.

Geldt niet in combinatie met acties. Wie deelgenomen heeft aan de AH Sportactie of aan Sportwijzer, kan geen gebruik meer maken van gratis trainingen.