Woelwaters’ tintje bij Nationale Sportherdenking

Nationale Sportherdenking 2017Sinds 2005 wordt jaarlijks een Nationale Sportherdenking gehouden bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bij deze herdenking wordt stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. Dit jaar was het thema: Zwemsport.

Amsterdams sportwethouder Eric van der Burg refereerde in zijn toespraak aan Frans Meijer. De heer Meijer, geboren in Gorinchem en al jaren woonachtig in Harderwijk, zette in 2005 de Harderwijker Nieuwjaarsduik op vanuit De Woelwaters. Hij droeg deze duik op ter nagedachtenis aan zijn oom Casper Meijer. Casper was één van de honderd jonge mannen die in Gorinchem werden opgepakt tijdens de oktober-razzia in 1944. Hij kwam zeven maanden later om het leven in het concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland. Van de 44 naar Duitsland afgevoerde mannen, kwamen 40 niet levend meer terug.

Casper Meijer was sinds 1938 badmeester in Gorinchem. Hij was gastheer voor de zwemsport en leidde honderden kinderen en volwassenen op tot het zwemdiploma. In de winter zwom hij door; elke dag in zijn buitenbad. Bij ijsvorming maakte hij eerst een bijt van twee bij twee en dook er in.


Nieuwjaarsduik Harderwijk 2009
Harderwijker Nieuwjaarsduik in 2009 met schaatsers op de achtergrond

De koude aanblik op de foto’s inspireerde Frans Meijer om ook op de Noordwest-Veluwe de beleving van koud water in te voeren. De Harderwijker Nieuwjaarsduik was geboren. Ook daar hakte de organisatie in 2009 tot 2011 eerst het ijs uit het Wolderwijd.

Nationale Sportherdenking 2017Frans Meijer werd twee maanden na het einde van de oorlog geboren en heeft zijn oom nooit gekend. Wel heeft hij Casper zijn leven lang bewonderd en ook Ravensbrück bezocht.

Dit jaar was Frans, samen met Aartje Meijer, de 91-jarige dochter van Casper, speciaal voor de Nationale Sportherdenking uitgenodigd. Beiden waren zeer aangedaan van de plechtigheid.