Trimzwemmen in vogelvlucht

door Frans Meijer

Deze zwemtakrichting heeft bij De Woelwaters altijd wel bestaan, denk ik. In elk geval in De Drie Wellen uit 1977 en daarna tot op heden. Op de kant stonden in de jaren 80 en 90 als trimzwemtrainer: onder meer Dick van den Oudenaller, Ben Straatsma, Ger de Roos en later ook Johanna van Dongen. Maar ik ken ook nog namen met wie ik zelf in het trimwater heb gelegen.

Het gaat erom in het water met allerlei oefeningen – met of zonder zwemattributen – je conditie op te bouwen en/of te onderhouden. In de jaren 80 was de trimzwemafdeling wel 120 leden groot, verdeeld over diverse avonden voor telkens een uur badwater. Ze had de laagste contributie in een vernuftig systeem van oud-penningmeester Auke van der Veen: wie het meest trainde per week had de hoogste contributie bij waterpolo en zwemmen (met onderscheid in wedstrijd, recreatie, trimmen en kunstzwemmen).

In het jaar 2000 moesten we van de gemeente ruimte maken op de woensdagavond. Het badwater voor TZ werd omgebogen naar donderdagavond (een half bad), maandagavond en maandagmiddag. Ik ben toen zelf op de maandagmiddag gaan staan totdat ik in 2008 last kreeg van de longen. In die periode stonden Sytze Karssen,Ton Maljers en Annemarie Bunschoten op de andere uren. Heel blij was dit trio met de steun van coryfee Joke van der Meer, tot aan vandaag toe. Onze Sytze Karssen laat ik nu graag aan het woord:

“Mijn naam is Sytze Karssen, geboren in 1951.  Ik stam uit een echte Harderwijkse zwemfamilie. Mijn vader, geboren in het jaar 1916, zwom veel, ook fietste en voetbalde hij. Mijn moeder, geboren in 1919, begon op latere leeftijd te zwemmen. Ik heb drie oudere zusters: Ina, Pia en Annemarie. Wij alle vier begonnen op heel jonge leeftijd te zwemmen. Wij gingen naar het buitenzwembad de Sypel. Het bad was niet verwarmd en dus altijd koud. Aldaar hebben wij leren zwemmen en hebben wij onze zwemdiploma ’s gehaald. De wat oudere Harderwijkers herinneren zich vast nog wel de badmeesters Bruining en Foppen en de klusjesman Van Galen. Eerst kregen wij les in het zogenoemde Pierenbadje, daarna in het zogenoemde Anderhalf en het diepe. Een koude ijzeren haak hielden ze voor je zodat je deze vast kon pakken als het niet meer ging.

Vanaf mijn twaalfde jaar bevond ik mij in de zomer bijna dagelijks in het zwembad. Later ben ik op judoles gegaan (sportschool Iedema) en ben ik ook nog gaan voetballen (VVOG). In 1974 ben ik getrouwd met Sonja. Wij kregen vier kinderen: Miranda, Paul, Peter en Sander. Helaas is Paul overleden. Miranda is bij De Woelwaters op waterpolo gegaan en Peter en Sander zijn bij de vereniging op wedstrijdzwemmen gegaan. Zowel Peter als Sander hebben trainen gehad van Corrie van Gent. Doordat beide zonen aan wedstrijdzwemmen deden zijn mijn vrouw Sonja en ik jurylid geworden bij het wedstrijdzwemmen. Sander bleek een talentvolle zwemmer te zijn en daardoor kwam hij bij zwemclub DWK in Barneveld. Op jongere leeftijd werd hij al Nederlands kampioen.

Ikzelf ben toen gaan trimzwemmen en kreeg les van onder andere Ger de Roos. Omdat ik de lessen wat eentonig vond kreeg ik de gelegenheid om een eigen schema uit te voeren. Meerdere zwemmers en zwemsters gingen met mij meezwemmen. Uiteindelijk stond ik tweemaal in de week aan de kant van het bad om trainingen te geven. Dat was van ongeveer 2000 tot 2008. Ik werkte toen nog onregelmatige diensten. Annemarie Bunschoten kwam mij toen helpen. Doordat ik PTSS heb opgelopen door mijn werk was ik helaas genoodzaakt te stoppen met geven van trainingen. Aldus met een vriendelijke groet, Sytze Karssen.”

Op dit moment bestaat de trimafdeling uit:

  • maandagmiddag     : 18 leden
  • maandagavond       : 20 leden
  • donderdagavond    : 25 leden.

De drie groepen staan onder aansturing van Annemarie Bunschoten (sedert 1998 trimzwemtrainster) en Marcel Celie op de maandagmiddag. Ze steunen elkaar onderling, of de support komt van Joke van der Meer. Tijdens de (lange) vakantie van Annemarie stond er altijd wel een geroutineerde trimzwemmer op de kant. Andere namen tussen 2008 en 2015 zijn: Ton Maljers en Gert Hoksbergen.

Spectaculair waren ook de Harderwijkse Zwemnachten met in de organisatie deels de Gemeente Harderwijk (badmeester Jan Lassche) en deels De Woelwaters (Ben Straatsma). Onze trimzwemafdeling deed mee, soms met meerdere teams (dames en heren): afwisselend uit de groep lag 1 persoon in het water van 19.00 tot 09.00 uur.

Opening van het buitenbad op 21 mei 1983… met een bui!

En als medio mei het buitenbad werd geopend, mochten Woelwaters’ leden als eerste het water in duiken. Op de kant stond altijd wel een fotograaf en kwam er een artikel in de plaatselijke kranten. Tot zover deze vogelvlucht.